Pages

8 Ocak 2010 Cuma

İstikamet?

İnsanlarımızın çabalarını, emeklerini nerelerde harcadığını gördükçe üzülmeyen yoktur aramızda sanırım. "Birader senin olayın nedir?" diye soracağım o kadar insan var ki (ben dahil, ama bir yere kadar çok şükür). Bir istikameti tutturmamak nasıl bir şeydir anlamış değilim. Dünyaya gelip büyüyüp işe girip para kazanıp, aile kurup, yaşlanıp, emekli olup, ölmeye gelmiş ne kadar çok insan var değil mi? Cidden merak ediyorum, böyle amaçsız istikametsiz yaşayan insanları. Beceremese bile bir amacı, hedefi vardır insanın. Şahsen ortaokul son sınıfa kadar bir amacım filan yoktu. Notlar yerlerdeydi. (Gerçi gene yere yakın). Sonra fen lisesi sınavı diye bir şey duyduk da sonra çalışmaya başladık.
Çok ilginçtir, amaçsız olduğunu düşündüğüm adamlar arasında okulda çok iyi not alıp bir şekilde işe girip çalışanlar var. İyi veya kötü para kazanıyorlar , ama bu mudur yani? "E niye inekledin oğlum öyleyse" demezler mi adama? Çok iyi not almaya geceni gündüzüne niye kattın? "İyi işe girip para kazanmak için" diyene inanmam, klişe Bill Gates örneğiyle dalarım. Hırsa bak ya. Ulan nereye kadar gidersin bu hırsla.
Enerjimizi o kadar saçma sapan şeylere harcadığımızı gördükçe vallahi üzülüyorum. Toplumca böyleyiz. Bana esin kaynağı olan bir önceki yazıda da belirtildiği gibi, milleti sigaradan korumaya çalışan RTÜK "yengeye yan gözle bakma"yı neredeyse meşru hale getiren diziye ses çıkarmıyor, çıkaramıyor. Niye, sebebi belli. Neyse, yine sistem filan diyeceğim. Önceliklerini bilmeyen, belirleyemeyen ya da yanlış öncelikler edinen bireyler olarak ne güzel yuvarlanıp gidiyoruz.
İnsan bir yakını dünyadan göçüp gittiğinde daha bir düşünüyor bunları. Ölüme kızanlar var. Evet evet bildiğiniz kızmak. İnsanoğlu kendini öyle muktedir, öyle güçlü sanıyor ki gücünün yetmeyeceği şeye bile canını sıkıyor. Halbuki sınırlarını ve önceliklerini bilenler, her şey gibi ölümün de Allah'tan geldiğini hakkıyla biliyor ve sabrediyor.
Yaşamak kolay değil, herkes bunu söyler. Ama doğru bir istikamet dışındaki insanın hayatında çektiği zorluklar kişiye ödül olarak dönmüyor. Sonuçta teslim olan da olmayan da sıkıntı çekebiliyor fakat hakkıyla teslim olan enerjisini ve düşüncesini boşa harcamıyor, gereken yere naklediyor. Ne mutlu o insanlara.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bununla alakalı yazılar

Related Posts with Thumbnails