Pages

24 Kasım 2009 Salı

Sherlock Holmes

Kısa bir süre sonra vizyona girecek filmden önce kahramanımızı ve film ekibini biraz daha yakından tanımak adına küçük bir önbilgilendirme...

Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle tarafından dünya kültür mirasımıza kazandırılmış hayali dedektiftir. Sir Arthur Conan Doyle kim derseniz, gerekli bilginin siparişini verdik yakında elimizde olacak...
Kahramanımızın en yakın hatta tek arkadaşı olan Dr Watson kankasını " dünyanın gördüğü en mükemmel akıl ve gözlem makinesi" olarak tarifler.Kendinden önce hiçbir karakterde görmediğimiz derecede dikkatli, detaycı, zeki, ukala,kadınlarla duygusal ilişki kur(a)mayan ve yalnız olan biridir.(Aslında bu özellikleriyle son yıllarda bir fenomen olan Gregory House karakterinin de atasıdır. Bu konuyla alakalı bir karşılaştırma yapmayı da planlıyorum pek yakında karşınızda olacak...)

Sherlock Holmes karakteriyle alakalı biraz bilgi edindikten sonra (detayları holmes - house kıyaslaması başlığında anlatacağım) film ekibini biraz mercek alalım.
İngiltere'nin bizlere armağanı olan kahramanımızın filmini beyaz perdeye taşıma şerefi de doğal olarak ingilizlerin dahi yönetmeni Guy Ritchie'ye verilmiştir.
Amerikanlıların "too many men" dedikleri filmlerin ustasıdır Guy Ritchie. Bir sürü insan ortalıkta dolanır. Olaylar öyle bir noktada düğümlenir ki o kadar kalabalık ve alakasız gibi görünen karakter bir araya gelir ve karmaşık olaylar adım adım çözülür.Yönetmenimizin tarzının bir diğer önemli noktası ise karakterlerin aralarında geçen orjinal dialoglardır. Neredeyse tamamı ağzını doldura doldura küfreder. Bunlarla birlikte "flash back" meselesine de takmış durumdadır.
Soundtrack olayında da aşmışlar sınıfındadır.(Madonnayla yatıp kalkan ya huyundan ya suyundan diyeceksiniz ama önceden de böyleydi bu adam...)
Filmi kendi egolarıyla yontmaya kalkmadığı sürece bundan iyisi "Tarantino'dan Arsen Lüpen" beklemek olur.( Guy Ritchie - Tarantino meselesi de iyi malzeme ama neyse...)

Kamera arkasını güvenilir ellere teslim eden yapımcılar oyuncu seçimlerinde de hiç riske girmemiş.
Robert Downey Jr.(Sherlock Holmes),Jude Law(Dr Watson),Rachel Mcadams(Irene Adler) ve Mark Strong(Lord Blackwood) filmin ana karakterlerini oluşturmakta.
Robert Downey Jr. fiziksel olarak illustrasyonlarından gördüğümüz kahramanımızı andırmasa da bu rolün hakkını vereceğinden hiç şüphem yok.Daha önce de "Charlie Chaplin" ve "Tony Starks(Demir Adam) rolleri oynayan biri bu işi de kıvırır.
Rachel Mcadams da özellikle son yıllarda aranan bir oyuncu haline geldi. Hemen hemen her türlü rolde başarılı performanslarını seyrettik.
Kötü adam Mark Strong Guy Ritchi'nin son filminde de oyuncu kadrosunda gördük. İngiliz aktör de yönetmen referansıyla kadroda yerini almışa benziyor.
Tek sıkıntım Jude Law. Dr Watson karakterinin önemini anlatmak gerekirse yazar Arthur Conan Doyle olayları doktorumuzun ağzından anlatmaktadır. Performansı göreceğiz bakalım.

Filmden önce film öngörüsünde bulunmak da pek görülmüş iş değil galiba. Bakalım görelim hep birlikte izledikten sonra tekrar üstüne konuşalım....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bununla alakalı yazılar

Related Posts with Thumbnails