Pages

17 Kasım 2009 Salı

Yalnızlık Üzerine- Cilt 2, Bâb 1, Sahife 21

   "Yalnızlık ne zaman, ne şekilde ortaya çıkacağı belli olmayan, süreci ve sonuçları ise hiç kestirilemiyen bir durumdur" diye bir tanımlama yapıyor ünlü alman sosyolog Herr Ehren Flüssigkeit.

   İnsanlık tarihinden olaya başlangıç yapıp, ilk insanlar olan hz. Adem (babamız) ve Havva (annemiz) in yalnızlıklarından söz edip, daha sonra konuyu farklı zaman dilimlerindeki yalnız kaşif veya liderlerden bahis açarak yumuşatıp daha sonrada günümüzdeki yalnız yaşam tarzına getirecek değilim açıkçası (ağzınızın suyu aktı biliyorum :D ama kusura bakmayın...) balıklama, direkman, bodoslama giriyorum hazır olsun.

   Yalnızlık "hayatımın şu an en keyifli anı herhalde ya" dediğiniz anların tahminen birkaç gün/hafta sonrasında kendini gösterir. Tadından, hazzın zirveye ulaşması sonrasında o tada muadil veya daha üstün tatlar ile hazlanmak her insanoğlunda bulunan bir üçgüdü (mesela bir muz ve sarelle yiyecekseniz önce muzu sonra sarelleyi yersiniz, bu da aynı mantık işte, zor değil yani). İşte bu içgüdü eğer yetkili ve yeterli kişiler tarafından eğitilmedi, yoluna konulmadı ise kendinizi bir anda küçücük dünyanızda yapayalnız bulursunuz. Dikkat edin yalnız değil yapayalnız.

(fotoğraf pasotraspaso ya aittir)


   Öncelikle eski oyalanmalarınız ile vakit geçirmeye çalışırsınız (kitap, internet, herhangi bir el sanatı, msn, facebook vs vs). Fakat her ne hikmetse bu işler artık size lezzetli gelmez (neden acaba?). Kitabın sayfaları sizi boğar, monitörün ışığı sizi rahatsız etmeye başlar (halbuki önceden etmiyordu), facebook da videolar hep aynı gelir gibi gibi. işte tam o vakit aklınıza gelen zincirleri kopartır ve süreç başlar. Ben yalnız mıyım?

   Zaten yapacak pek birşeyiniz olmadığı için bu soru günün büyük bir kısmında aklınızda "bir an önce cevabı bulunacaklar" kısmına yerleştirilir (E tabi düşündüğünüz şeye göre şekil alır hem ruhunuz hem fiziğiniz). Siz günlerce bu soru ile meşgul olurken şööyle tam şuranızda (göğsümü işaret ediyorum) bi şeyler oluşur sizi rahatsız eden. Ne yaparsanız yapın kurtulamazsınız ondan. Kısa süreli gülümsemelerinizde hatta anlık kahkahalarınızda bile sizi yalnız bırakmaz. Sanki yemek borunuzda bişey kalmış da bi türlü aşağı inmiyor (sanki aşağı ise iyi mi olacak o da ayrı mesele ama...)

   Ayrıca yüzünüz asılır, asılmakla kalmaz sarkar sarkar! Gören artık "Gemiler nerde battı hacım?" esprisini bile yapmaz olurlar. Ve daha birçok yan etki ile beraber ev eksenli bir yaşamın içinde bulursunuz kendinizi.

   Ev-ev-ev üçgeninde tüm bi gününüz geçer uzuuuun süre (Yani 1 hafta evden çıkmayan var mı deseniz hiç düşünmem "Var" derim).Yemekler evde, internet evde, dinlenme evde, hava alma evde, sinema evde, çay evde, gezinme evde kısacası mekandan bağımsız bir şekilde tüm ihtiyaçlarınızı evde giderirsiniz.

   Çok ilginçtir (ki burayı ben bile hala çözemedim :D ) belli bir süre sonra evde mutlu olmaya başlarsınız. Mutluluktan kastım tabi gerçekten mutlu olmak değil. Bir güç rasgele zamanlarda size gülücük aşılar. Yani mesela yemeğin altını yaktığınızda gerçekten içten bi gülücük atarsınız. Veya çay içerken poşet çayın kağıdı bardağın içine gittiğinde kendi kendinize konuşur ve gülersiniz. Bu olayın en iyi anlaşılacağı multimedia şu videoda mevcuttur. Dahası da israftır, başka bişey de demiyorum!



   İlerleyen safhalar (tabi bu şanslı kişiler için geçerlidir) arkadaşlar, akrabalar (kısaca bir insan veya insan grubu) tarafından bir şekilde bir ortama çağırılmak şeklinde gelişir. Pek tabi yalnızlık kanına işlemiş kişi 10. ısrara kadar davete "Absolutely no" şeklinde cevap verir (herhangi bir türkçe aşağılık kompleksim veya USA-UK sempatizanlığım yok. Sadece bu kelimenin telaffuzunu çok sevdiğim için kullanıyorum). Eğer arayan "esas oğlan/kız" ise 11. daveti eder ve elemanımızın yalnızlığı burada sonlanır...

   Olaki ilerleyen safhalar uzadııı uzadıııı uzadııııı ve kimse aramadı. İşte onu da başka bi yazımızda inceleyeceğiz.

   Bitiriş cümlem, asıl anlamının hiçbir zaman kavranmadığını düşündüğüm bir özlü söz (klişe değil özlü söz) olarak , aslında bu yazıda da yalnızlığın ASIL anlamını anlat(a)mayan kişiye yani bana gelsin...

Allah kimseyi yalnız bırakmasın


8 yorum:

  1. Duanıza amin diyorum..
    Hocam yalnız bu ev-ev-ev üçgeni eşkenar değil mi ¿

    YanıtlaSil
  2. Bu yalnızlığın halleri var bildiğim kadarıyla. Cümb kardeşimiz yalın halinden bahsetmiş ki, bunun bir -e, -i, -de ve -den halleri vardır. "Al da dercesine" paslıy0rum efenim. Kim caza sahasındaysa artık.

    YanıtlaSil
  3. Ayrıca ha puradan yedgililere sesleniyrum, fide0ları köremiyruk.

    YanıtlaSil
  4. tu ney ¿ : evet, geçen açıklama yaptılar eşkenarmış :D
    tu acemi : sabri pası aldı sağ açıktan içeri doğru sokuldu, sabriden bir çalım ceza sahasına girdi, sabrii sabriii sabriii sabriiiiiii aut! :D
    olso tu acemi : google chrome da çok süper (tam süper) görünüyor videolar. olmazsa da çift tıklayınca açması lazım zaten. ama tabi DNS zımbırtının ayarlı olması lazım...

    YanıtlaSil
  5. abi ç0k k0mik bu yahu. çatladım gülmekten :D

    YanıtlaSil
  6. Hocam stuttgart çok güzel :)
    Sizce de değil mi ¿

    YanıtlaSil
  7. Şimdi bu 11. arkadaşın davetini kabul ettikten sonra olacak olayları da ben anlatayım.
    Hiç arkadaşınız olmadığı için ve tüm vaktinizi televizyon, ya da bilgisayar başında geçirmenizden ötürü ortama ayak uydurmakta sıkıntı çekersiniz.
    Ayrıca yaptığınız popüler kültür göndermelerini anlamayan çevrenizdekilere de gıcık olur onları cahillikle itam edersiniz...
    Ne de olsa amcanızı 2 yıldır görmemenize rağmen gregory house karakterini idol olarak belirlersiniz.
    Ne de olsa hem yanlız, hem akıllı, hem de arkadaşı yok.
    Sanal ortamda yaptığınız yorumlarda bile house menşeili göndermeleri dikkatli bakan gözler artık görebilir...:):)

    YanıtlaSil
  8. tu acemi: :D hakkaten komik mi (tecahülü arif yaptım söylemesi ayıp :D yoksa harbiden komik yani)

    tu ney ¿: Oooooo-ooo. o moda geçti azizim. Şimdiki moda "Abi helva süper dimi?". :D

    tu wehbi: Allah iyiliğini versin :D

    YanıtlaSil

Bununla alakalı yazılar

Related Posts with Thumbnails