Pages

16 Kasım 2009 Pazartesi

Ademoğulları üzerine bir teorem

Teorim şu. Modern insan ortaçağdan beri bir sistem içinde doğar. Bu sistem yıkılmaya, değişmeye, değiştirilmeye hatta farklı yorumlanmaya bile sıfır toleranslıdır. Bu yüzden insan akıl sahibi olduğunda sisteme ayak uydurmaya başlar. Sistemin değerlerini kendi değerleri haline getirir. Hatta bu değerleri sistemin kendinden daha çok benimser. Sistemin otoritesi ve aşılmaz görünen gücü karşısında ezilir bükülür ve sistemin dayattığı yaşam tarzını benimser, sonunda bir facebook milliyetçisi ya da Fransız devrimini resmeden tablolarda arkadaki seyirci olarak kalır. Tek izim ayak izim mantalitesiyle yaşar.

Ama bazıları gelir, sisteme ayak diretir, statükoyu yıkmaya karar verir. İhtilaller, katliamlar gırla gider. Bu adamlar iz bırakır şu fani Dünya’da. Ama sistem zaman kavramını bilmez. Büyük insanların ölmesini bekler. Çünkü tuzu kurudur. Sonra gelir bu büyük insanları ve onların fikirlerini hapur hupur yer. Onları kendine mal eder. Sonunda hepimiz sisteme mahkum oluruz.

Bu teorime göre, günümüzde milliyetçilik, ırkçılık, liberallik, humanistlik, varoluşçuluk ve kahroluşçuluk gibi zibilyon tane akımın peşine takılan bizler ve bizim gibiler, sisteme ayak uydurmaktan gayri hiç bir şey yapmıyoruz. Sonra birileri bırakın sisteme karşı çıkmayı, sistemin isteğini başka türlü yapınca bile onları oturduğumuz yerden vatan haini ilan ediveriyoruz.Boş geldik boş gidiyoruz monşer. Ayrıca bu teori eksik. Ne zaman başladı bu sistem? Ayrıca bu yazı da hiç resim yok. Dökümantasyon eksik, görsellik sıfır. Yine kaldık mı bu sene…

4 yorum:

  1. Konu güzel, başlangıç da ala, fekat sanki sonu gelmemiş gibi. Hatta sonlarına doğru belirtilen "birileri bırakın sisteme karşı çıkmayı, sistemin isteğini başka türlü yapınca bile onları oturduğumuz yerden vatan haini ilan ediveriyoruz" kısmını tam olarak anlayamadım.

    YanıtlaSil
  2. Özellikle milliyetçilik "savunmuş olmak için savunulan" bir olgu. Daha doğrusu "savunma zorunluluğundan" dolayı savunuluyor.

    Faşizm-milliyetçi ayrımını henüz yapamamış kişiler bu olguyu savunuyor ve ortaya bir Kurtlar Vadisi fanı profili çıkıyor. Nasıl bu profil: Vatan-millet-sakarya kelimeleri ile tüm hayatını şekillendiren, türklüğü ve türk olmayı sanki takım tutmak gibi algılayan ve savunan, türk olunmaz türk doğulur ve benzeri cümleler ile olayı ırkçılık boyutuna getiren bir insan düşünün...işte tam böyle bi profil (bu arada bu olaydan da güzel blog yazısı olur ha)

    YanıtlaSil
  3. Evvela hepinize bir selam çakayım. Birbirimizi tanımasak da fikrenyapboun kayıp parçaları gibi duruyoruz. Neyse önce aceminin sorusuna geleyim. Evet kesinlikle sonu yok, çünkü düşünmek ile düşündürmek arasındaki farkı kovalıyordum sanırım bunu yazarkene, galiba biraz olmuş birileri düşünmüş. İkincisine gelirsek sadece bizim tarihimize bakınca bile bir sürü var bundan, mesela Menderes Türkiye'yi bi beladan kurtarmak istedi ama işin ucundaki öbür bela yüzünden canından oldu. Şimdi de Tayyip çok doğru bi iş yapıyor olmasa da sırf statükoyu bozmaya çalıştığı için en sosyal demokrat sıfatlılar bile kurukafacı yöntemlerle adamı eleştiriyor. Cümb'e gelince on üzerinden on haklısın ama bu sadece milliyetçilik kavramı üzerine değil her ideoloji için geçerli görülebilir. İnsanlar oturduğu yerden hem milliyetçi hem de liberal olabiliyor ama normal hayatları tamamen zıt yerlerde. Bizimkisi ise gerçeği bulma yolunda bir çığlık olsa bile yeter.

    YanıtlaSil
  4. Selamı aldık göğsümüzde yumuşattıktan sonra başımızın üstünda tuttuk. "Eyvallah" diyerek bir selam da biz iderük efenim.

    YanıtlaSil

Bununla alakalı yazılar

Related Posts with Thumbnails