Pages

17 Kasım 2009 Salı

Ve Nükleer Santralde Beklenen Son...


Zzz.. Uyusun da büyüsün nükleer santralimiz. Daha önce burada değindiğimiz nükleer santral ihalesi hakkında pek de ümitli olmadığımızı şu sözlerle belirtmiştik:
"Geçen gün (10 kasım 2009) Danıştay nükleer santral ihalesinin "yer" ve "elektrik satış fiyatı" ile ilgili maddelerinin yürütmesini durdurdu. Bu, yoruma açık bir durum. Daha önce " ihaleyi Kasım sonunda bitirmek istiyoruz" diyen Bakan Yıldız, şimdi "henüz ihale durdu diyemeyiz" diyor. Kısacası durum belirsiz. Öncekiler gibi yavaş yavaş yılan hikayesi tadı vermeye başlayan nükleer macerası için, Türkiye'nin nükleer santral ihaleleri konusundaki en tecrübelilerinden biri olan hocam bile umutsuz. Anlaşılan plansız programsız işlerden biriyle daha karşı karşıyayız, pehlivan tefrikası gibi mübarek; uzadıkça uzuyor"
Bugün Bakan Yıldız bir açıklama yaptı. Gazeteler biraz temkinli yazmış; "iptal sinyali" demişler. Sinyal ne yahu? Işıldak bu.
Şimdi Sin
op ve Mersin için iki ayrı ihale yapılacak. Üstelik bu ihalede uygulanan ve örneği başka hiç bir yerde henüz görülmemiş olan yarışma modelinden vazgeçiliyor. Yani kim daha ucuza yaparsa ona verilecek kaidesi kalktı. Yeni ihale modeline kamu da katılacakmış. Üstelik önceki ihalenin son kısmında (Ruslar hariç)"yok sağolun biz almayalım, size hayırlı işler" diyen firmalar şimdi "biz hazırız, şartları görelim" diyorlarmış. Belki bu haliyle bize göre en mantıklı görülen CANDU (Kanada firması) modeli reaktörün yapılması kararı çıkar. (Bu CANDU hakkında da bir yazı düşünüyorum zaten). Hadi bakalım hayırlısı.

2 yorum:

  1. Hımmm... Çok pişmiş, şöyle gevrek gevrek, daha dumanı üstünde bi rant kokusu mu alıyorum ne?

    YanıtlaSil
  2. Bu nükleer enerji meselesinin üzerinden ben de şunu söyleyeyim yeri gelmişken.
    5 Aralıktan itibaren "Binalarda Enerji Performans" yönetmeliği yürürlüğe giriyor.
    Sadece konutlardaki yalıtım sorunları ve kullanılan yanlış ısıtma sistemlerine harcadığımız paralar birkaç milyar doların üzerindedir.
    Bu enerji tasarrufu meselesi çok önemli.Bu nükleer santral olayı, alternatif enerji üretim kaynakları, bunların tamamı enerji savaşlarının yaşandığı günümüzde geleceğimizi belirleyecek meseleler.
    Rant meselesi de kaçınılmaz bazıları içinde kaçırılmaz.

    YanıtlaSil

Bununla alakalı yazılar

Related Posts with Thumbnails