Pages

22 Aralık 2009 Salı

Bir fotoğraf


Ön bilgi/Kevin Carter: Güney Afrikalı fotoğrafçı. 1994 Pulitzer ödülü sahibi. Irkçılık karşıtı gazeteci grubu Bang Bang Club üyesi. 1994 yılında intihar etti.

Ön Bilgi/Manic Street Preachers: Galli Rock grubu. Sosyalist/komunist duruşlu(her nekadar Rock 'n Coke'a gelerek bu duruşu bozmuş olsalar da) Grubun bir üyesinin kaybolmasından ve hala canlı ya da ölü bulunamamasından beri eski tadı veremeseler de bana göre hala müzik dünyasının en baba grubu.

Bu kadar ön bilgiden sonra üstteki fotoğrafa gelelim artık. Bu resim 1993 martının 11'nde Sudan'a sadece 30 dakika için gelen Kevin Carter tarafından çekildi. Fotoğrafçı arkadaşı ve o sırada yanında bulunan Joao Silva'nın anlattıklarına göre bir Birleşmiş Milletler Helikopteri ile gelmişler ancak helikopterin yarım saat içinde geri döneceğini bildikleri için hemen fotoğraf çekmek için etrafta dolaşmaya başlamışlardı. Sonra Kevin Carter bu fotoğrafı çekti. Yiyecek yardımı yapılan noktaya sürünerek ulaşmaya çalışan bir çocuk ve onun ölmesini bekleyen akbaba. Sonra helikoptere ulaşıp geri döndüler. Sonra Kevin Carter bu fotoğraf sayesinde Pulitzer ödülüne layık görüldü. Sonra Kevin Carter depresyona girdi ve arabasının egzosunu bir hortumla arabanın içine aktararak intihar etti. İntihar mektubunda açlık çeken ve yaralı çocukların hayaletlerini gördüğünü ve şanslıysa Ken ile buluşmaya gittiğini yazdı.(Buradaki Ken Carter'ın dostu ve Bang Bang Club üyesi olan ve Carter'ın intiharından birkaç ay önce Güney Afrika'da bir çatışmayı görüntülemek isterken ölen Ken Oosterbroek'tir.) Sonra 1996'da Manic Street Preachers Everything Must Go albümlerinde, neredeyse bir yıldır kayıp olan üyeleri Richey Edwards'ın yazdığı Kevin Carter şarkısını söylediler. sonra hayat devam etti. MSP unutuldu, Richey Edwards unutuldu, Kevin Carter unutuldu ve Sudan unutuldu.

hi time magazine hi pulitzer prize
tribal scars in technicolor
bang bang club ak 47 hour

hi time magazine hi pulitzer prize
vulture stalked white piped lie forever
wasted your life in black and white

the elephant is so ugly he sleeps his head
machetes his bed kevin carter kaffir lover forever
click click click click click
click himself under

1 yorum:

  1. Hımm... nedense bu tip durumlarda aklıma hep dünyadaki tüm paranın 1/2 sine sahip ilk 3-5 adam gelir. ve geri kalanına sahip birkaç milyar insancık.

    YanıtlaSil

Bununla alakalı yazılar

Related Posts with Thumbnails