Pages

19 Aralık 2009 Cumartesi

Ömer Faruk Tekbilek

"manhem, misafirem manhem,
vucud-u şehrimde misafirem manhem,
her köşesi, her köşesi bir bahçem, bir başka bahçem
vucud-u şehrimde
güller, sümbüller, laleler..."
(1999, One Truth, Manhem)

Bir önceki yazıda Enver İbrahim ile ilgili yazarken çokça bahsetmiştim çalıştığı müzik şirketinden. Bu yazıda da Ömer Faruk Tekbilek'in çalıştığı müzik şirketinin bahsi geçecek. Çok ilginç değil mi?

1951 yılında Adana ilinde geliyor dünyaya Ömer Faruk Tekbilek. Erken yaşlarda başlıyor ney ve bağlama derslerine. Ve Türk müziğine olan ilgisi O'nu bir sefere çıkarıyor. Mevlevilik ve sufilikle olan tanışıklığı ise yön veriyor O'na çıktığı bu yolculukta. Ne zaman ki yolu Amerika'ya düşüyor; o ilginç bağlantı çıkıyor karşımıza. Yapımcı Brian Keane ile tanışıyor. Ve "Celestial Harmonies" şirketinden ilk albümünü çıkarıyor. Aynı zamanda bir film müziği olan "Süleyman the Magnificent" albümünde Brian Keane ile çalışan Ömer Faruk aslında daha önceleri "Sultans" adlı bir grupta da çalıyor. Fakat belirttiğim gibi bu şirket bir dönüm noktası oluyor onun için. Dünya çapında çalışmalara imza atıyor, albümleri yüksek talep görüyor, bir çok ödül alıyor ve inatla başka "star"ların dünya çapında tanınıdığı söylense dahi Amerika da en fazla tanınan Türk müzisyen haline geliyor.

Ülkemizde de tanınıyor elbet. Bence en güzel eserlerinden biri olan ama ortaya mal edilen, iştahımın kaçırıldığı bir eserle; "I Love You". Ve muhafazakar kanalların iftar vakitlerinde döndürüp döndürüp çaldığı, ama kimsenin ne parçanın ismini ne de sahibini bildiği eserlerle tanınıyor güzel yurdumda. Oysa "Mystical Garden" albümünde bir "Hasret" vardır ki; sevmeyi, söz olmadan anlattığı "I Love You"dan çok daha güzel anlatmıştır "Hasret"i. Yine aynı albümde "Magic of the Evening" adlı eserin sonunda ise "...bırak sevmeyi güzel kardeşim, Leyladan geçelim..." deyip "...e hadi niye ölmüyorum?" diye sormanız kuvvetle muhtemeldir. Daha bir çok parçası debisi tahmin edilenden yüksek vururken bu "I Love You" nasıl girdi diye sorarsanız müthiş müzik piyasamıza; nostalji kraliçemiz! Muazzez Ersoy ile. Şarkının söz olmadan gayet güzel anlattıklarını "Seni Seviyorum" diyerek katletmiştir kraliçemiz.



Etnik müzik piyasasına girdiğinizde kaldırdığınız hemen hemen her taşın altında rastlamamız mümkün O'na. Son zamanlarda ünü çok hızlı bir şekilde artan İranlı Azam Ali'nin perküsyon ustası Greg Ellis ile kurduğu grup olan Vas'ın "Offerings" albümünde, Sefarad müziğinin en iyi temsilcilerinden "Yasmin Levy"'nin "Mano Suave" albümünde ve kollektif albümler olan "Buddha Bar" gibi serilerde çıkıyor karşımıza Ömer Faruk Tekbilek. Albümlerinde çalıştığı sanatçılardan bazıları ise şöyle; aynı zamanda yapımcısı olan Brian Keane, Michael Askill, Richard A. Hagopian, Steve Shehan, Yair Dalal.


1988 - Süleyman the Magnificent [CELESTIAL HARMONIES]
1990 - Fire Dance [CELESTIAL HARMONIES]
1992 - Beyond the Sky [CELESTIAL HARMONIES]
1994 - Whirling
1994 - Fata Morgana
1995 - Gypsy Fire
1996 - Mystical Garden
1998 - Crescent Moon [CELESTIAL HARMONIES]
1998 - Dance into Eternity, Selected Pieces [CELESTIAL HARMONIES]
1999 - One Truth [WORLD CLASS]
2002 - Alif [ADAMA]
2003 - One [MAGDA]
2005 - Tree of Patience [ALIF]
2009 - Ra Re Elements
2009 - The Butterfly

Son olarak hiç bitmeyecek bir keşif diyebilirim. Her eseri ayrı güzel, her eserininin yaşattıkları ayrı güzel. Tam artık tadına vardım dediğiniz anda yeni bir kapının açılması hiç zor değil. Kimbilir, bir "Aşkın Son Dem*"inden sonra "Hasret" "Kolay mı?" derken; "Neden?*" sorusu takılır belki durduk yere... "Kuşkulu An*"larla dolu "Uzun Bekleyiş*"lere gebedir hayat biraz. O vakitlerde misafir edin kulağınıza müziğiyle dua eden bu üstadı.

* Lost Moments of Love, Why?, Moment of Doubt, Long Wait. Parçaların orijinal isimleri bunlar.


2 yorum:

  1. Çok göz önünde olup hiç görülmeyen adamlardan galiba bu adam. Ben de ne zamandır albümlerini bi dinleyim diyorum ve ne zamandır unutuyorum.

    YanıtlaSil
  2. Yalnız bi soner yalçın girişi gördüm yazının başında "...bu da böyle yapmış, ne ilginç değil mi?" cümlesi ile. Sanki bir ima mı var ne?

    Bu arada o iftarlarda çalan müzik hakkaten güzeldi be :D

    YanıtlaSil

Bununla alakalı yazılar

Related Posts with Thumbnails